Hvad koster det?

Våben
Alt efter om man vil skyde med originale antikke våben, der koster en formue, eller man vil nøjes med en velfungerede kopi (replika), vil priserne variere. Men her følger et slag på tasken:
En forladepistol kan fås fra 12-1300,- kr.
En forladerevolver koster 2-3000 kr, mens en patronladet revolver ligger fra omkring 3- 4000.
En forladeriffel ligger på et par tusinde, mens en repeterriffel ligger på den kække side af 5 tusinde.
Der findes lidt handel med brugte sortkrudtvåben, man kan falde over noget brugbart på Lauritz.com, Skyttens Marked, Hunters House osv. i ny og næ. Dog kan man møde en del intern handel, især ved efterårstide.

Krudt og kugler
En 45’-patron til revolver eller riffel kan ”bygges” for en 4-5 kr. hvad enten man selv kaster sig ud i det (det kræver man har gennemgået et genladningskursus) eller man taler godt for en af de mere erfarne på området.
En rundkugle til forlader (riffel, pistol eller revolver) kan købes for ca. 1½ kr. Er man frisk på selv at prøve, kan man låne sig frem til en kugletang og så falder prisen til det, man kan skaffe gammelt bly til (fra tage, afbalanceringsklodser, fra maritime kredse osv) .
Rundkugler til forlader skal have et stykke stof for ikke at trille ud. Det klippes af et gammelt lagen. (en 20-krone er skabelon til cal. 44 og 45, en 1-krone er fin til cal. 36).
Sortkrudt til forladere koster 4-500,- kr/kg og der går ca. 1- 3 g pr. skud.
Fænghætter koster 30-70 øre/stk. mens et stykke flint koster 30-40 kr. (det ligger dog gratis i rå mængder på de danske strande). En flintesten holder til en 40-50 skud.

Udstyr
Til en forlader skal man have en ladestok. Den der sidder under løbet er til pynt eller højest til en snæver vending. En ladestok kan købes for et par hundrede kroner, eller laves af en 10 mm. rundstok med en trækugle fra en gardinstang, som håndtag.
Til det afmålte krudt skal man have nogle små rør med låg (krudthorn er bandlyst, da en enkelt gnist kan omdanne krudthornet til en 400 g. håndgranat). De kan købes for et par kroner pr. stk. eller man kan tigge sig til nogle blodprøverør, hvis man kender nogen i sundhedssektoren.
Endeligt skal man have noget rensegrej. En flaskerenser på 10- 12 mm. kan man komme langt med til revolver/pistol.
”Rensevædske” til sortkrudtsvåben er kogende vand. (evt. en dråbe opvaskemiddel)
Til smøring bruges cykel- eller symaskineolie inde fra skabet.

Kontingent
Kontingent i Hardsyssel Skydtkrudtskytter ligger på 300,-kr./år.

Andet
Med ovennævnte kan man skyde . Ønsker man at hoppe med på trenden med originale uniformer, bælter, hylstre og hatte, begynder taxameteret at tikke hurtigt, men det er en smagssag, og en frisk dame med en Singer og et snitmønster kan hjælpe voldsomt på vej.

Til top