Sortkrudtskydning går, som navnet antyder, ud på at skyde med de samme våben og med de samme teknikker, som man brugte tilbage i skydningens barndom.
Man kan vælge den helt puristiske holdning, at alt skal være som i de gode gamle dage, eller man kan være lidt mere open-minded.
De første anskaffer sig selvfølgelig antikke våben, udstyr og beklædning, og cruiser gennem museer og gamle bøger for at afdække, hvilken slags fedt eksempelvis, en pelsjæger i Amerika ville have brugt i sin bøsse.
Den helt anden grøft er præget af folk der gør ”alt” for at vinde. De skyder godt nok med sortkrudt og rundkugler, men deres skydere er trimmet som moderne ppræcisionsvåben.
Og så er der alle os andre midt i mellem, der bare synes det er skægt/hyggeligt/fascinerende og stå og hælde krudt i løbet, så stampe, så klud og kugle, så stampe, fumle med fænghætter og endeligt affyre et skud. Og bagefter begynde forfra. Der er lidt ”piberyger-ro” over den form for skydning.
En yderligere gren af skytterne gør rigtig meget ud af påklædning, hvad enten de skyder med Westernvåben som Peacemaker og Winchesterrifler, og har det store Wyatt Earp-skrud på, eller de går efter Napoleon- eller Slaget ved Dybbøl-tiden med uniformer der matcher den tid.
Konkurrencer
I sortkrudt er man delt ind i klasser, alt efter hvilken våbentype man bruger (se Discipliner). Det siger sig selv, at en patronladet seksløber ikke skal konkurrere med en forladet flintlås-pistol.
Man skyder efter almindelige moderne 25m. pistolskiver på 25m. afstand. Man skyder i alt 13 skud, og de 10 bedste skud tælles sammen og det er så resultatet.
Patronfolket har 20 min. til de 13 skud, mens forladerne har 30 min.
Al pistol- og revolverskydning foregår med én hånd (med mindre man er senior (>56 år))
Træning
Som moderne skytte kræver det noget tilvænning at skifte til sortkrudt:
- Våbenet er typisk noget tungere
- Våbenet er længere og har derfor en hel anden balance
- Aftræksvægten er helt anderledes: har man en skyder med snelle, skal man dårligt røre aftrækkeren, har man ikke, skal man nærmest op og stå på den.
- Sortkrudt brænder langsommere, så kuglen er længere tid i røret, og kan nå at blive skubbet ud af kurs.
Hvor henvender man sig?
Hvis man kunne tænke sig at se, hvordan det foregår, er der som regel skytter i gang hver søndag formiddag året rundt mellem 10 og 12 på vore baner på Vrald Odde. Eller man kan holde øje med vores kalender for de mere alvorlige konkurrencer.
Har man lyst til at prøve, kan man henvende sig til John Andresen på 2251 5197 eller 7560hjerm@gmail.com og få en aftale.
Hvordan kommer man i gang?
Efter 2 års medlemskab af en skytteforening kan man få tilladelse til at købe, transportere og opbevare pistoler og revolvere, mens man kan opnå tilladelse til rifler, når man er meldt ind. (forudsat man har en ren straffeattest)
Opfylder man ikke kravet til 2 års medlemskab, kan man stadig (med tilladelse fra foreningen) købe et våben, man kan bare ikke få lov til at transportere det eller opbevare det i hjemmet, men må nøjes med at have det opstaldet i klubben.